مقالات

آشنایی با تفاوت های فن دمنده و مکنده

آشنایی با تفاوت های فن دمنده و مکنده

فن دمنده و مکنده یکی از دستگاه های الکتریکی-مکانیکی هستند. از دستگاه های دمنده و مکنده به منظور گردش هوا استفاده می کنند. در واقع به وسیله ی برق، موتور این دستگاه، فن را به حرکت در می آورد و اینگونه هوای اطراف گردش پیدا می کند. همانطور که می دانیم برای بسیاری از صنایع، داشتن و انتخاب کردن یک فن مناسب لازمه کار است، تا بتوان با کمک آن، به تنظیم فشارهای استاتیک و قدرت، از هوایی با تراکم کمتر بهره برد. 

از آنجایی که این دو دستگاه قابلیت های لازم را برای تهویه مورد نیاز مکان های مختلف فراهم می کنند، انواع مختلفی در صنایع دارند که بنا به نیاز از آن ها استفاده می شود. در واقع این دو محصول،  شباهت های زیادی با هم دارند و هر دو دستگاه گردش هوای مناسبی را برای محیط فراهم می کنند. در ادامه به تفاوت فن دمنده و مکنده خواهیم پرداخت.

تفاوت دمنده و مکندهآشنایی با انواع فن

دستگاه دمنده و مکنده دو دستگاهی هستند که با فشار بسیار بالایی مقدار مشخصی از هوا را برای از بین بردن گرد و غباری که از کار باقی مانده است، به بیرون یا داخل دستگاه می دمد. دستگاه های ذکر شده، هوای ایجاد شده توسط موتور را با فشار زیاد توسط لوله یا نازلی به سمت بیرون انتقال می دهد تا بتواند پسماندها را جابجا کند. فن ها مجهز به تیغه هایی برای به گردش درآوردن جریان هوا هستند و می توانند با فشار کمی مقدار زیاد هوا یا گاز را جابجا کنند.

دمنده

این نوع دستگاه با استفاده از انرژی الکتریکی، می تواند فشار هوای زیادی را تولید کرده و از طریق لوله مخصوص تعبیه شده، هوا را با فشار زیاد به سمت بیرون هدایت کند و موجب پاک سازی سطح از گرد و غبار شود. طبق استاندارد های انجمن های آمریکا، فشار هواکش دمنده بر فشار هواکش مکنده تعریف می شود تا نسبت مشخص فشار را به دست آورند.

مکنده

دستگاه مکنده شبیه یک جاروبرقی عمل می کند. این دستگاه گرد و غبار موجود روی یک سطح را به داخل مخزنی که دارد، می کشد و اینگونه باعث پاکسازی محیط می شود. مکنده ها مجهز به کیسه می باشند تا گرد و غبار را درون خود جمع آوری کنند. با توجه به قدرت مکنده‌ها و استفاده ای که ما از این وسیله خواهیم داشت مکنده را می‌توان در بین ماشین آلات نجاری یا سایر صنایع طبقه بندی کرد.

هر دوی این فن ها نوعی هواکش هستند که اقدام به تهویه هوا می کنند و در اصل تفاوت اصلی آن ها در چگونگی به گردش درآوردن هوا است. از این هواکش ها در محیط های صنعتی بزرگ استفاده می کنند. از دیگر تفاوت هایی که فن مکنده و دمنده دارد، می توان به انرژی، قدرت تهویه هوا، اندازه فن و تیغه های آن اشاره کرد.

دستگاه مکندهکاربردهای فن دمنده و مکنده

این فن ها به طور وسیعی در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند. وظیفه ی فن ها تامین هوای لازم برای تهویه مطبوع محیط است. از این دستگاه ها در کارگاه های مختلف همچون نجاری و برشکاری، ساختمان ها، سوله های کوچک صنعتی و یا نیمه صنعتی، بیمارستان ها و دیگر اماکنی که نیاز به تهویه هوا دارند؛ استفاده می کنند. همچنین با توجه به تنوع فن ها، کاربردهای زیادی در ماکروویوها، کوره ها و تهویه مطبوع دارند.

در مکان هایی مانند کارگاه های صنعتی که اکثرا با وسایلی مثل سنگ فرز، دریل و موتور جوش، کار می کننند و در صنایع ذوب فلزات مثل کارخنجات فولاد که در آن ها به ذوب آلومینیوم و آهن می پردازند داشتن یک فن مناسب حس می شود. اگر یک فن در یک محیط که گرمای حاصله از کار آن زیاد است قرار نگیرد؛ موجب بالارفتن دمای محیط شده و در نتیجه باعث انفجار در محل می شود و خسارات زیادی را به بار می آورد. در ادامه به اختصار به تعریف برخی از کاربردهای دمنده و مکنده می پردازیم:

  • استفاده در خشک کن ها و صنایع تولید شن و ماسه
  • استفاده در هوادهی به استخر آبزیان پرورشی
  • استفاده در صنایع کاغذ و مقوا و صنعت چوب، سرامیک و کاشی
  • استفاده در نساجی ها صنایع نفت و گاز و معادن
  • استفاده در پمپ های سم پاشی، اسید سازی ها و پتروشیمی ها

 

 

تفاوت های فن دمنده و مکنده

طراحی و ساخت فن مکنده به این صورت است، که در آن موتور و تیغه ها وظیفه هدایت کردن جریان الکتریسیته به محیط اطراف را دارند. ولی فن دمنده دارای فن ، ورودی و خروجی و پوشش بیرونی است که میزان هوا را در یک محیط مشخص تولید می کند. و می توان گفت که یک دستگاه مکانیکی به حساب می آید. پره ها و تیغه های فن دمنده به گونه ای قرار گرفته اند که تنها روی یک نقطه متمرکز می شوند و باعث خنکی یک بخش از محیط خواهند شد. از این رو فن دمنده می تواند به ناحیه ی روبروی خود تاثیر بیشتری بگذارد. اما فن مکنده که به آن فن صنعتی نیز می گویند، دارای قدرت بیشتری نسبت به فن دمنده است مثل فن هواکش سانتریفیوژ که از جمله فن های مکنده می باشد.

از فن دمنده برای تهویه هوا و خنک کردن سالن ها استفاده می کنند. این را باید بدانیم که فن دمنده میزان فشار بالایی را برای تولید گاز استفاده می کند. در حالی که فن مکنده برای تولید همان اندازه گاز، از فشار نسبتا کمتری بهره می برد. اگر بخواهیم از جهات فنی، دمنده و مکنده را با هم مقایسه کنیم این گونه است که فن مکنده شامل هواکش های سانترفیوژ، هواکش های جریان محوری و هواکش های جریان مقابل است. ولی فن دمنده شامل دمنده های سانترفیوژ و دمنده های جایگرین قطبی می شود.

انواع دمنده و مکنده

مقایسه دستگاه دمنده و مکنده

  • فن مکنده از فشارکمتری نسبت به فن دمنده برای تهویه هوا و برای ایجاد گاز به جهت جابجایی هوا استفاده می کند.
  • فن مکنده برای تولید هوا در محیط گسترده به کار گرفته می شود. در صورتی که فن دمنده فقط می تواند در یک نقطه خاص فرایند تولید هوا را انجام دهد.
  • نسبت فشار در فن مکنده کمتر از 1.1 بوده، این در حالی است که در فن دمنده بین 1.1 تا 2.1 است.

نکات ایمنی هنگام کار با فن ها

  • این دستگاه را به هیچ عنوان در دسترس کودکان قرار ندهید.
  • حتی المقدور از قرار دادن دستگاه در زیر باران خودداری کرده و از خیس شدن دستگاه جلوگیری کنید.
  • از عینک و ماسک و کلاه استفاده کنید.
  • تحت هیچ شرایطی نازل را سمت اشخاص نگیرید، زیرا این کار بسیار خطرناک است.

فن دمنده و مکنده در صنایع چوب چه کاربردی دارند؟

هنگام کار با ماشین آلات صنایع چوب، ذرات برشکاری در محیط اطراف پخش می شوند. این امر می تواند باعث آسیب رساندن به دستگاه و اپراتور شود. در واقع پسماند این ذرات به مرور باعث کند شدن تیغه اره ها می شود و این مسئله موجب کم شدن دقت برشکاری می گردد.

نتیجه نهایی

در این مقاله سعی کردیم، صفر تا صد تفاوت فن دمنده و مکنده را برای شما بازگو کنیم تا شما در زمان تهیه و انتخاب مکنده به مواردی مثل قدرت موتور، میزان مکندگی، سرعت مکش و حجم کیسه توجه کنید. ما در تکنو ماشین  با ارائه و فروش انواع مکنده های مرکزی، داخل سالنی و صنعتی شما را در رسیدن به محصول مدنظر همراهی می کنیم.

منبع: conceptsnrec

تکنو ماشین

سوالات متداول

  • آیا دستگاه دمنده و مکنده تفاوتی با یکدیگر دارند؟

بله. مطمئنا این دو دستگاه متفاوت هستند. هر چند طریقه کارکرد آن ها مشابه است. دمنده فشار هوا را به سمت خروجی منتقل کرده و گرد و غبار را از سطوح پاک می کند اما مکنده مانند جاروبرقی، گرد و غبار را به داخل دستگاه می کشد و باعث پاکسازی محیط می شود.

  • این دو دستگاه چه کاربردهایی دارند؟

از این دستگاه ها در خشک کن ها و صنایع تولید شن و ماسه، در صنایع کاغذسازی، چوب، سرامیک، نساجی، پتروشیمی و غیره استفاده می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *