مقالات

انواع طبقه بندی دستگاه پرس بر اساس منبع قدرت

انواع طبقه بندی دستگاه پرس

ماشین و دستگاه پرس وسیله ای است که در انواع متفاوت و با عملکردهای گوناگون، فشار لازم جهت برشکاری، شکل دهی، مونتاژ کردن و …. را روی قطعات به عمل می آورد. با توجه به پیشرفت جوامع بشری در زمینه های مختلف، صنعت چوب و فلز نیز از این قضیه مستثنا نیست و دستگاه ها و وسیله های متفاوتی برای راحتی در کار درست شده و مورد استفاده قرار می گیرند. در زمان های گذشته و دور، شکل دهی به قطعات فلزی و آهن آلات کاری دشوار محسوب می شد. اما در حال حاضر با وجود دستگاه های پرس این امر به راحتی ممکن شده است. در این مقاله به انواع طبقه بندی دستگاه پرس (هیدرولیکی، مکانیکی یا ضربه ای، دستی، نیوماتیکی و…) می پردازیم.

دستگاه پرس چیست؟

دستگاه پرس، دستگاهی است که با اعمال فشار، جهت برش و شکل دادن مواد کاربرد دارد و انواع مختلفی از جمله پرس برک دارد. منابع تامین نیروی فشار در دستگاه های پرس متفاوت است.

انواع دستگاه پرس در کارخانه

دستگاه پرس با اعمال فشار برای برش و شکل‌دهی مواد استفاده می‌شود و انواع مختلفی از جمله پرس برک دارد.

عواملی مانند شکل و برش مواد و سختی آن ها در انتخابشان تاثیرگذار است. انواع طبقه بندی دستگاه پرس عبارتند از: دستی، هیدرولیکی و مکانیکی. که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.

انواع طبقه بندی دستگاه پرس

دستگاه های پرس برای طبقه بندی دارای ویژگی هایی هستند که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:

  • منبع قدرت استفاده شده برای ماشین های پرس، مانند هیدرولیکی، مکانیکی، دستی و ….
  • چهار چوب مورد استفاده در آن
  • تعداد صفحات چند عملکرده لغزنده در آن، مانند یک، دو و سه عملکرد

انواع طبقه بندی دستگاه پرس بر اساس منبع قدرت

در طبقه بندی انواع دستگاه پرس، دستگاه پرس دستی و غیر دستی مرسوم اند و انواع ماشین پرس غیر دستی آن شامل دستگاه پرس مکانیکی یا همان دستگاه پرس ضربه ای، هیدورلیک، پنوماتیک و … است. انواع ماشین های پرس دستی، شامل: ماشین پرس پانچ دستی به وسیله اهرم، ماشین پرس شکل دهی به کمک اهرم، ماشین پرس برشکاری با عملکرد پیچ و شانه و ….. می شود. در ادامه به انواع دستگاه های پرس دستی اشاره می کنیم.

دستگاه های پرس دستی

به دلیل اینکه این دستگاه از انواع طبقه بندی دستگاه پرس دارای تجهیزاتی مثل پیچ ها، اهرم ها و چرخنده ها هستند؛ برای افزایش نیروی رابط در کارهایی مثل سوراخ کاری، مونتاژ، برشکاری و … مورد استفاده قرار می گیرند. اما به دلیل محدویت ظرفیت دستگاه پرس و سرعت پایین آن برای کارخانجات و تولیدی هایی که انتظار بهره وری بالا را دارند چندان مناسب نیست.

یک نوع دستگاه پرس

دستگاه پرس با تجهیزات مخصوص برای برش و مونتاژ مناسب است، اما برای تولید با بهره‌وری بالا محدودیت دارد.

اما با توجه به قیمت مناسب و ابعاد کوچک آن، وسیله ای مناسب جهت کارگاه ها و مراکز آموزشی است. برخی از مزایا و معایب دستگاه پرس دستی در ذیل آمده است:

برخی از مزایای دستگاه و ماشین های پرس دستی

  • ابعاد کوچکتری دارند و به طبع فضای کمتری را اشغال می کنند.
  • قیمت خرید و هزینه بسیار کمی جهت نگهداری و در صورت لزوم تعمیر دارند.
  • کم خطرترین نوع ماشین پرس برای رابط به حساب می آیند.
  • جابجایی این نوع ماشین ها بسیار راحت و کم هزینه است.

برخی از معایب دستگاه پرس دستی

  • در مقایسه با سایر دستگاه های پرس از سرعت پایین تری برخوردارند.
  • شاید برای بسیاری از فرایندها قابل استفاده نباشد.

انواع ماشین آلات پرس دستی عبارتند از :

ماشین پرس های دستی اهرمی

یکی دیگر از انواع طبقه بندی دستگاه پرس، ماشین پرس های دستی هستند که برای سوراخ کردن، برش فلزات و شکل دهی و …. استفاده می شوند و بیشترین کاربرد آن ها در تعمیرگاه های کوچک و کارگاه های با بهره وری نسبتا متوسط است. در ادامه به انواع برخی از ماشین پرس های دستی اهرمی می پردازیم.

ماشین پرس پانچ دستی به کمک اهرم

در این دستگاه عملیات پانچ به کمک یک اهرم و همچنین نیروی دست رابط انجام شده و اگر تجهیزات اضافی و جانبی آن را نیز تهیه کنیم برای شکل دهی و برشکاری قابل استفاده است.

ماشین پرس برشکاری با عملکرد شانه و پیچ

رابط با چرخاندن اهرم دستی، پیچ را در مسیر خود هدایت کرده و فشار لازم را برای برشکاری تامین خواهد کرد.

ماشین پرس شکل دهی به کمک اهرم

در این نوع از دستگاه ها رابط توسط یک اهرمی که در دستگاه قرار دارد، عملیات شکل دهی به قطعات را انجام می دهد.

دستگاه پرس برشکاری آبی رنگ

ماشین پرس برشکاری با شانه و پیچ، فشار لازم را با چرخاندن اهرم دستی تأمین می‌کند. ماشین پرس شکل‌دهی با اهرم، عملیات شکل‌دهی قطعات را انجام می‌دهد.

ماشین پرس خمکاری با کمک پدال

رابط در این دستگاه با بالا و پایین آوردن پدال و با کمک پا اقدام به جابجایی سیال هیدرولیک و تامین فشار پشت پیستون می کند.

ماشین پرس مونتاژ با اهرم دستی

از این نوع دستگاه پرس برای مونتاژ کردن قطعاتی مثل بلبرینگ استفاده می شود.

دستگاه پرس مکانیکی

دستگاه پرس مکانیکی نوع دیگری از انواع طبقه بندی دستگاه پرس ماشین آلات است که نیروی پرس کننده با استفاده از نیروی چرخشی موتور انجام می گیرد.  در ابتدا نیروی چرخشی یک موتور توسط یک مبدل به یک راستا اعمال می شود. بنابراین انرژی حاصله، از موتور نشئت می گیرد و معمولا این دستگاه برای ساخت قطعات فلزی و کار با ورقه ها استفاده می شود. برخی از مزایای دستگاه های پرس مکانیکی در ادامه ذکر شده است:

  • از سرعت بالاتری برخودارند
  • دارای قیمت مناسبی هستند

در ادامه به بررسی برخی از انواع ماشین پرس مکانیکی میپدازیم:

دستگاه پرس ضربه ای

دستگاه پرس ضربه ای یکی دیگر از انواع طبقه بندی دستگاه پرس است و کارهایی چون سوراخ کردن، شکل دهی و تراشکاری فلز و… را به وسیله یک مته انجام می دهد.

دستگاه پرس ضربه ای سبز رنگ

دستگاه پرس ضربه‌ای برای سوراخ‌کاری، شکل‌دهی و تراشکاری فلزات با استفاده از مته عمل می‌کند.

در این دستگاه حرکت چرخشی موتور الکتریکی به میل لنگ منتقل شده و توسط یک شاتون، حرکت دورانی میل لنگ به سینه پرس انتقال داده خواهد شد.

در ضمن به این نوع از دستگاه ها و ماشین های پرس ضربه ای، لنگی نیز گفته می شود. برای آگاهی بیشتر از دستگاه پرس ضربه ای و کاربردهای آن و خرید دستگاه های پرس ضربه ای مدنظر لطفا روی کلمات لینک شده کلیک کنید.

در اینجا به بررسی برخی از مزایای دستگاه پرس ضربه ای می پردازیم:
  • قیمت این محصول پایین است و تعمیر و نگهداری آن نیاز به هزینه خاصی ندارد.
  • با توجه به اینکه دستگاه پرس ضربه ای صدای کمی از خود تولید می کند، گزینه ی مناسبی برای مکان های مسکونی است.
  • با توجه به اندازه ی مناسبی که دارند، حمل و جابجایی آن ها آسان است.

ماشین پرس با عملکرد لولای مفصلی

در این دستگاه از مکانیزم دیگری برای تبدیل چرخش میل لنگ به حرکت خطی استفاده می شود. تفاوت اصلی آن با روش قبلی در این است که شاتون مستقیما به سینه پرس وصل نمی شود.

ماشین پرس خارج از مرکز

در این مکانیزم، یک میل لنگ درون پوسته ای قرار می گیرد که با چرخش آن، تجهیزاتی که به پوسته متصل هستند را جابجا می کند و منجر به حرکت خطی در سینه پرس می شود.

ماشین پرس با مکانیزم چرخ دنده و شانه

این دستگاه که در لیست انواع طبقه بندی دستگاه پرس قرار می گیرد. به این صورت عمل می کند که توسط چرخ دنده و شانه به روی قطعه، فشار حاصل می شود. به این صورت است که انرژی حاصل از موتور به چرخ دنده متصل شده و با قرار گرفتن روی شانه، حرکت خطی سینه پرس تامین می شود.

دستگاه پرس هیدرولیک

از دستگاه پرس هیدرولیک برای بریدن، کشیدن، خم کاری مواد فلزی یا غیر فلزی، شکل دهی و… استفاده می کنند. مبنای کار این نوع از دستگاه ها بر اساس انتقال نیرو توسط یک سیال طراحی شده و قابل استفاده در متراکم سازی کردن انواع اشیا مختلف است. از این دستگاه که در قدرت و تناژهای مختلف ساخته می شود در صنایع مختلف مانند صنعت خودروسازی استفاده می کنند.

به اختصار به بررسی موارد انواع دستگاه پرس هیدرولیک می پردازیم:

  • پرس های ایجاد لمینت
  • پرس های سی فریم
  • پرس های پاور
  • پرس های مونتاژ

دستگاه پرس پنوماتیک یا نیوماتیکی

پرس های پنوماتیک از نیروی فشرده سازی گاز برای به حرکت درآوردن مکانیسم های خود استفاده می کنند. در یک پرس پنوماتیک، گاز در یک ناحیه فشرده می‌شود، که آن را مجبور می‌کند تا به ناحیه دیگری منبسط شود و نیرویی تولید کند که با آن می‌توان یک قطعه را به شکل دیگری در آورد. این پرس ها برای کارهایی همچون برش، پانچ، خمش، شکل دهی و اکسترود استفاده می شوند. در ماشین های پرس پنوماتیکی از هوای خشک و فشرده، برای فشار استفاده می شود که در اینجا کمپرسور هوا بجای پمپ و سیلندرهای نیوماتیکی بجای سیلندرهای هیدرولیکی مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع طبقه بندی دستگاه پرس شباهت بسیار زیادی به دستگاه هیدرولیکی دارد با این تفاوت که تناژ آن ها کمتر است و سرعت بسیار بیشتری دارند.

جمع بندی

ما در اینجا انواع طبقه بندی دستگاه پرس مانند مکانیکی، هیدرولیکی، پرس ضربه ای؛ دستی و… آشنا شدیم و منابع قدرت به کار گرفته شده در هر قسمت را ملاحظه کردیم. تکنوماشین با ارائه خدمات فروش انواع ماشین آلات صنایع چوب و صنایع فلز، شما را در داشتن بهترین و با کیفیت ترین وسایل و ابزارهای موردنیاز یاری می کند .

منبع: rajeshpowerpressindia

تکنوماشین

سوالات متداول

دستگاه پرس چیست؟
دستگاه پرس، دستگاهی است که با اعمال فشار، جهت برش و شکل دادن مواد کاربرد دارد. منابع تامین نیروی فشار در دستگاه های پرس متفاوت است. عواملی مانند شکل و برش مواد و سختی آن ها در انتخابشان تاثیرگذار است.

دستگاه پرس به چند دسته تقسیم می شوند؟
دستگاه های پرس به دو دسته ی دستگاه پرس دستی و غیر دستی تقسیم می شوند که هر کدام از آن ها نیز دسته بندی های مخصوص به خود را دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *